Leke Mezoterapisi



Cilt lekeleri, hiperpigmentasyona bağlı olarak cilt üzerinde oluşan renk değişimlerine verilen genel isimdir. Melanin pigmentindeki artışa bağlı olarak cilt üzerinde meydana gelen renk değişimleridir. Cilt lekeleri doğuştan veya çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan oluşabilmektedir. Güneş ışınlarına maruz kalmak, stres, kullanılan ilaçlar, oluşan sivilce veya yara izleri ve gebeliğe bağlı olarak ciltte leke oluşumları meydana gelebilmektedir. Oluşan lekeler kişilerin kendilerini mutsuz hissetmesine neden olabilirken yüz ve eller üzerinde oluşan lekeler yaşlanma belirtisi olarak da düşünülebilmektedir. Leke tedavisi başlığı altında birçok farklı tedaviye başvurulmaktadır. Son yıllarda etkisini kanıtlayan yöntemlerden biri olan leke mezoterapisi, leke tedavisi için doktorlar tarafından sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Başlı başına kendisi etkili olabildiği gibi diğer medikal estetik uygulamalar ve cihazlar (İğneli radyofrekans, altın iğne ve lazer uygulamaları vb.) ile kombin halinde de uygulanabilmektedir.

Leke Mezoterapisi Nedir?

Cilt mezoterapi yöntemlerinden biri olan leke mezoterapisi, yüz, el, boyun ve dekolte başta olmak üzere vücutta leke olan her bölgeye uygulanabilmektedir. İğne aracılığı ile yada cihazlar ile cilt altına uygulanan preparatlar cildin yenilenmesini ve rejenerasyonunu sağlamaktadır. Leke mezoterapisi için hazırlanan preparatlar; genellikle vitaminler, mineraller hyaluronik asit, peptitler, meyve asitleri, amino asitler, enzimler ve antioksidan bitki ekstreleri içermektedir. Özellikle süperoksit dismutaz enzimi, glutayon ve folik asit içeren leke mezoterapi ürünleri lekeleri açmada ve yeni leke oluşumunu önlemede oldukça etkilidir. Enzimatik leke tedavisi olarak bilinen bu yöntem klasik leke mezoterapi uygulamalarına göre çok daha etkilidir.

Leke mezoterapisi yaptıranlar, 2.seanstan itibaren ciltlerindeki değişimi gözlemlemeye başlayabilirler. Yaşlanma karşıtı bir uygulama olması nedeniyle cilt gençleştirme ve kırışık giderme veya oluşumunu önleme gibi etkileri de bulunmaktadır. Yüzdeki renk bütünlüğünü sağlaması yanı sıra, boyunda ve eller üzerinde yaşlanmaya bağlı oluşan lekelerinde azalmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca kol altı ve genital bölge renk değişimlerinde/ kararmalarında da leke mezoterapisi oldukça etkili bir yöntemdir.

Leke Mezoterapisi Kaç Seans Yapılır?

Leke mezoterapisi seans sayışı ve aralıklara kişilerin ihtiyacına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genellikle 7-10 günlük periyotlarda 4-6 seans şeklinde uygulanan leke mezoterapisi; hedeflenen etki alınan kadar devam edilebilir. Elde edilen etkinin sürekliliği için 3-4 ayda, 1-2 seans koruma seansları önerilir.

Leke Mezoterapisinde Kullanılan Bileşenler Nelerdir?

Mezoterapi solüsyonları doğal bileşenlerden oluşmaktadır. İçerisinde vitaminler, mineraller, hyaluronik asit, peptitler, antioksidanlar, amino asitler, enzimler ve çeşitli bitki ekstreleri bulunur. Uzman doktor tarafından leke oluşum mekanizması ve kişinin sağlık durumu değerlendirildikten sonra kişiye özel hazırlanan preparatlar ve program ile leke mezoterapisi uygulanır. Mezoterapi ürünleri, mezoterapi ilaçları olarak düşünülse de aslında içerisinde yer alan bileşenler ilaç niteliği taşımamaktadır. Mezoterapi içerisinde aşağıdaki bileşenler yer alabilmektedir.

• C Vitamini
• Traneksamik Asit
• Glutatyon
• Arbutin
• Antioksidalar
• Retinoik Asit
• Glutatyon
• Multivitamin kokteyller
• Multimineral kokteyller
• Hyaluronik Asit
• Süperoksit Dismutaz Enzimi
• Folik Asit
• Bitki ekstreleri

Leke Mezoterapisi Kalıcı Mıdır?

Mezoterapi uygulamaları, elde edilen sonuçların korunması adına koruma seansları ile desteklenmesi gereken uygulamalardır. Ön görülen seansların tamamlanması ardından, ihtiyaca bağlı olarak 3-4 ayda, 1 -2 seans koruma seansı yapılması önerilmektedir. Böylece, hem tedavinin etkisi uzun sürer hem de yeni lekelerin oluşumunun önüne geçilebilir.

Kimler Leke Mezoterapisi Yaptırabilir?

Sağlık durumu uygun olan her yetişkin kadın ve erkek leke mezoterapisi yaptırabilir. Leke mezoterapisi oldukça etkili ve güvenli bir uygulamadır. Uygulama ardından kişiler günlük hayatlarına rahatlıkla devam edebilmektedir. Uygulamadan sonraki ilk altı saat içerisinde; direk güneş teması, duş ve makyajdan uzak durulmalıdır.

Mezoterapi Kimler İçin Uygun Değildir?

Mezoterapi uygulaması genel olarak sağlık riski taşımayan bir uygulamadır. Ancak bazı özel durumlarda yapılmaması önerilmektedir. Aşağıda yer alan özelliklere sahip kişiler için mezoterapi uygulaması yapılmamaktadır

• Hamileler ve emzirme döneminde olan anneler
• Felç geçmişi olan kişiler, kronik kalp hastaları
• Aktif kanser tedavisi gören kişiler (kanser geçmişi olan kişiler de işlem öncesi mutlaka doktorlarına danışmalıdır)
• Kan pıhtılaşma problemi olan veya yüksek dozda kan sulandırıcı kullanan kişiler
• Uygulamada kullanılacak maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlar